Connect with us

MARKETING

14 Rookie Mistakes to Avoid

Published

on

14 Rookie Mistakes to Avoid

Press releases remain a critical link in the communications chain. According to Cision’s 2021 Global State of the Media Report, 78% of journalists say they prefer press releases and news announcements to other content types.

The problem? Writing a press release is simple — writing a good press release is no easy task. In this piece, we’ll break down 14 common bad press release characteristics and offer suggestions to help your team avoid press release mistakes.

14 Rookie Press Release Mistakes to Avoid

While there’s no such thing as the “perfect” press release, your team can get closer to the mark by avoiding common errors. Here’s a look at 14 of the most common rookie mistakes — and how to reduce your chance of making them.

1. Forgetting to Add Links

Press releases are not just for the press. Releases will likely be published on your website, and your team might also submit releases to wire services. The result? Press releases now live in a digital world — and they need links that drive readers to other relevant content. For marketing teams still using the traditional model of press release production, however, it’s easy to miss out on links.

The result is a release that might have great content but doesn’t go anywhere, meaning your team can miss out on potential conversion opportunities.

The Solution: Ensure all press releases are reviewed prior to publishing. If there’s no obvious place for a link, revise the release to include it.

Advertisement

2. Not Optimizing for Search Engines

Not only should you have links to your company website, you should also craft the “link text” (or “anchor text”) of some of these links so that they contain relevant keywords for SEO (Search Engine Optimization) purposes. For example, if you are in the internet marketing software business, you would have a link in your press release somewhere such that the text of the link has internet marketing in it. On a related note, the page that you are linking to should have matching keywords in its page title and meta description.

The Solution: Check your press releases for SEO relevance using tools capable of measuring the impact of your content and offering suggestions before you publish.

3. Putting Your First Link Too Late

Try to get at least one link in the first third of your content. The reason for this is that when releases get picked up by aggregators or services, they often only include just the first paragraph or two, and the rest gets automatically placed into a subsequent page with a “read more” button.

See also  How To Avoid Common Slip-ups With Your B2B Social Ad Creative

The result? You might have two or three great links in your content that never see the light of day because readers are only skimming the first few lines of your press release.

The Solution: If you can’t find a place for links in the top third of your content, opt for a rewrite rather than running the risk of burying the link after the jump.

4. Not Including Contact Information

No contact information in your press release — including a phone number and email address — means interested parties have to do the work of looking up your company details and following through. While the effort here isn’t substantial, it’s often enough that potential contacts will simply forget about finding your number or will connect with companies that make their contact information more obvious.

The Solution: Make sure every release includes at least two ways for customers to get in touch — and make sure both still work. There’s nothing worse than sending out an email address that bounces back messages because it’s no longer active.

5. Leaving Out the “About Our Company” Section

Sure, most people aren’t going to read all the way through to the bottom of your press release. But those that do are primed to connect with your company, if you can provide the last little push into action.

Advertisement

This is where the “About Our Company” section comes in. It doesn’t have to be complicated, just a small blurb about what you do and why you do it, but it’s worth including in every press release.

The Solution: Create an About Our Company section that’s clear, concise, and to the point. Then, regularly review it to ensure it’s up-to-date.

7. Ignoring the “Why”

Why should readers care about your press release? What’s newsworthy or interesting about your announcement? While it’s critical to communicate key information, the message also matters: Dry, dull, and boring press releases may get published — but they won’t get read.

The Solution: Lead with a compelling headline and first paragraph. Even if your release gets more detailed as it goes, capturing user attention up-front increases the chance that readers will actually reach the end.

8. Using Uninspiring Quotes

While it’s great to have quotes from executives or team leaders at your company, it’s worth steering clear of quotes from executives or team leaders that talk about how “excited” or “proud” they are about the information in your release. Why? Because these quotes don’t add any value. Of course staff at your company are interested in your announcement, but that doesn’t offer any insight for journalists or readers.

See also  How to Set up a Google Search Network Campaign (The Right Way)

The result is a press release that looks like a carbon copy of similar content and won’t get much traction.

The Solution: Where possible, talk to the people involved with the project or product you’re announcing and get quotes about why it matters to the target audience — what pain points can it address? How does it transform existing processes?

9. Over-Emphasizing Your Brand

Your press release is about your brand — but it shouldn’t be all about your brand. If all you do is talk about how great your company is and how much work you’ve done, you’re not giving readers any reason to keep reading. Instead, they’re left wondering how much of what you’re saying is true and how much is hyperbole.

Advertisement

The Solution: Press releases are about walking the line between promoting your brand and highlighting the impact of your newest project, service, or research. A good rule of thumb? Make sure the headline and first paragraph are about what you’ve done, not how great you are.

10. Under-Supporting Press Release Promotion

Press releases are part of larger marketing campaigns. As a result, it’s easy to spend big on other efforts such as social media and search ads, and under-support press releases. This creates a gap in your marketing efforts that reduces the newsworthy impact of your announcement.

In practice, this limits the reach of your campaign and can frustrate efforts to generate market interest.

The Solution: Start with strategy. Sit down with your team before new campaigns get up and running to ensure there’s a plan for press releases that includes specific budget allotments and targeted news sources.

11. Opting for Style Over Substance

Creating a great headline and compelling first paragraph is a great way to get readers interested — but you’ll lose them in the next section of your press release if you can’t back up initial style with substance.

Consider a press release about a new product that claims to solve specific issues for your target audience. If you spend the first two paragraphs talking about the potential positive impact but don’t back it up with data, quotes, or other evidence, your press release won’t land.

See also  The Ultimate Guide to Google Data Studio in 2020

The Solution: Start with solid data. Talk to your product teams and evaluate your market to see where your new solution fits and then find specific data that showcases your results.

12. Forgetting to Ask for Permission

Quotes are a great way to connect with your audience and increase the impact of your press release. The caveat? Always get permission. Internally, this is typically no issue, but if you’re using quotes from a third-party source, even if they’re directly and positively talking about your product, make sure to get express written permission.

Advertisement

If you don’t — and the source doesn’t want their quote used — you could end up doing serious damage to your reputation.

The Solution: Create a clear permissions process that involves identifying great quotes, reaching out to sources, and getting express permission in writing to ensure you’re on solid source ground.

13. Rushing the Release

Timing is everything when it comes to press releases. While it’s tempting to get your release out as soon as possible, if your release goes out before the rest of your campaign is ready, you may find yourself turning away potential customers until your product or service is actually ready for launch.

Best case scenario? You play catch-up and customers stick around. Worst case? They take their business elsewhere.

The Solution: Create a marketing timeline for new campaigns that specifically calls out press release dates and aligns them with other campaign efforts.

14. Trading Accuracy for Speed

The more quickly you can capitalize on emerging trends and customer sentiment, the better. The challenge? Trading press release accuracy for speed. If your release goes out on time but is riddled with spelling or grammar errors, it won’t have the same impact and could convince customers to take their business elsewhere.

The Solution: Put every release through at least two rounds of edits and evaluation to minimize mistakes.

Don’t Stress — Impress By Avoiding Common Mistakes

A bad press release can sink your marketing campaign. Improve your impact and cultivate a strong brand presence with your audience by avoiding these 14 common mistakes. 

Advertisement

Editor’s note: This post was originally published in May 2022 and has been updated for comprehensiveness.New Call-to-action

Source link

MARKETING

B2B customer journeys that begin at review sites are significantly shorter

Published

on

B2B customer journeys that begin at review sites are significantly shorter

The B2B customer journey can be a long one, especially when the purchase of expensive software subscriptions is under consideration.

“The average B2B customer journey takes 192 days from anonymous first touch to won,” according to Dreamdata in their 2022 B2B Go-to-Market Benchmarks — a statistic described by co-founder and CMO Steffen Hedebrandt as “alarming.”

But the report also indicates that this journey can be significantly sped up — by as much as 63% — if accounts begin their research at software review sites, gathering information and opinions from their peers. Journeys that originate at a review site often lead to deals of higher value too.

Fragmented data on the customer journey. Dreamdata is a B2B go-to-market platform. In any B2B company, explained Hedebrandt, there are typically 10 or even 20 data silos that contain fragments of the customer journey. Website visits, white paper downloads, social media interactions, webinar or meeting attendance, demos, and of course intent data from review site visits — this data doesn’t typically sit in one place within an organization.

“We built an account-based data model because we believe that there’s such a thing as an account journey and not an individual journey,” said Hedebrandt. “So if there are two, three or five people representing an account, which is typically what you see in B2B, all of these touches get mapped into the same timeline.”

Among those many touches is the intent data sourced from software review site G2. Dreamdata has an integration with G2 and a G2 dashboard allowing visualization of G2-generated intent data. This includes filtering prospects who are early in their journey, who have not yet discovered the customer’s product, or who have discovered it but are still searching. This creates a basis for attributing pipelines, conversions and revenue to the activity.

See also  How to Create Ultimate Guides to Drive Leads, Traffic, and Conversions

“Strategically, our ideal customer profile is a B2B software-as-a-service company,” said Hedenbrandt. “B2B SaaS companies are particularly ripe for understanding this digital customer journey; their main investment is in digital marketing, they have a salesforce that use software tools to do this inside sales model; and they also deliver their product digitally as well.” What’s more, it takes twice as long to close SaaS deal as it does to close deals with B2B commercial and professional services companies.

Advertisement

Read next: A look at the tech review space

The Benchmarks findings. The conclusions of the 2022 Benchmarks report is based on aggregated, anonymized data from more than 400 Dreamdata user accounts. Focusing on first-touch attribution (from their multi-touch model), Dreamdata found that customer journeys where a review site is the first touch are 63% shorter than the average. In contrast, where the first touch channel is social, the journey is much longer than average (217%); it’s the same when paid media is the first touch (155%).

As the Benchmarks report suggests, this may well mean that social is targeting prospects that are just not in-market. It makes sense that activity on a review site is a better predictor of intent.

Hedenbrandt underlines the importance of treating the specific figures with caution. “It’s not complete science what we’ve done,” he admits, “but it’s real data from 400 accounts, so it’s not going to be completely off. You can only spend your time once, and at least from what we can see here it’s better to spend your time collecting reviews than writing another Facebook update.”

See also  How to Set up a Google Search Network Campaign (The Right Way)

While Dreamdata highlights use of G2, Hedenbrandt readily concedes that competitor software review sites might reasonably be expected to show similar effects. “Definitely I would expect it to be similar.”

Why we care. It’s not news that B2B buyers researching software purchases use review sites and that those sites gather and trade in the intent data generated. Software vendors encourage users to post reviews. There has been a general assumption that a large number of hopefully positive reviews is a good thing to have.


Get the daily newsletter digital marketers rely on.

Advertisement


What Dreamdata’s findings indicate is that the effect of review sites on the buyer journey — especially as the first-touch channel — can be quantified and a value placed on it. “None of us questioned the value of reviews, but during this process you can actually map it into a customer journey where you can see the journey started from G2, then flowed into sales meetings, website visits, ads, etc. Then we can also join the deal value to the intent that started from G2.”

Likely, this is also another example of B2B learning from B2C. People looking at high consideration B2C purchases are now accustomed to seeking advice both from friends and from online reviews. The same goes for SaaS purchases, Hedenbrandt suggests: “More people are turning to sites like G2 to understand whether this is a trustworthy vendor or not. The more expensive it is, the more validation you want to see.”


About The Author

Advertisement

Kim Davis is the Editorial Director of MarTech. Born in London, but a New Yorker for over two decades, Kim started covering enterprise software ten years ago. His experience encompasses SaaS for the enterprise, digital- ad data-driven urban planning, and applications of SaaS, digital technology, and data in the marketing space.

See also  10 Copywriting Mistakes That Dilute & Weaken Your Messaging

He first wrote about marketing technology as editor of Haymarket’s The Hub, a dedicated marketing tech website, which subsequently became a channel on the established direct marketing brand DMN. Kim joined DMN proper in 2016, as a senior editor, becoming Executive Editor, then Editor-in-Chief a position he held until January 2020.

Prior to working in tech journalism, Kim was Associate Editor at a New York Times hyper-local news site, The Local: East Village, and has previously worked as an editor of an academic publication, and as a music journalist. He has written hundreds of New York restaurant reviews for a personal blog, and has been an occasional guest contributor to Eater.

Source link

Advertisement
Continue Reading

DON'T MISS ANY IMPORTANT NEWS!
Subscribe To our Newsletter
We promise not to spam you. Unsubscribe at any time.
Invalid email address

Trending

en_USEnglish