Connect with us

SEO

Google BERT Misinformation Challenged

Published

on

The backlash to the BERT update was swift and without mercy. Many SEOs warned about “how to optimize for BERT” articles before any “how to optimize for BERT” articles were published.

Ryan Jones (@RyanJones) tweeted:

“the most exciting thing about BERT is that suddenly, overnight, every SEO is now an expert on neural networks and natural language processing.”

screenshot of a tweet by ryan jones making a statement about BERT

Bill Slawski (@bill_slawskitweeted:

“I expect the definitive guide to BERT should be rolling out at any second now, filled with more mythology than any article should be, by someone claiming to be an expert in BERT optimization. Be careful what you believe.”

screenshot of a tweet by bill slawski about Google BERT

Will King (@kingwill829) tweeted:
“Looking forward to the influx of ‘How to rank for BERT keywords’ SEO blog posts”

Google’s Danny Sullivan on BERT SEO

Google’s Danny Sullivan responded to questions and affirmed that BERT does not change anything on the publisher side.

This is what Danny Sullivan tweeted:

“There’s nothing to optimize for with BERT, nor anything for anyone to be rethinking. The fundamentals of us seeking to reward great content remain unchanged.”

screenshot of a tweet by google's danny sullivan about optimizing SEO for BERT

BERT and E-A-T

I came across one article that claimed BERT and E-A-T (Expertise, Authority, and Trustworthiness) had something to do with each other.

I won’t link to the article but I did show it to search algorithm expert Dawn Anderson (@dawnieando).

This is what we discussed:

Roger:

Dawn, I just stumbled on an article that connects BERT to E-A-T, which seemed to be incorrect. Here’s the link.

Dawn Anderson:

“That is mad.

There are hundreds (thousands) of algorithms layered together in search.

BERT and E-A-T are completely separate, but everything works together anyway. BERT is simply a language model…

E-A-T is not an algorithm in itself, but a guideline for Quality Raters to determine in results evaluation exercises.

Of course, the E-A-T factors seen as indicators of quality are something brands should seek to strive for in any event.

The main problem seems to be that people think these algorithms… are all very separate when in the real world they all work together. There could literally be thousands of layers working together as part of a learning to rank process.

But in none of the BERT papers out there (regardless of whether it’s Google BERT or RoBERTa from Facebook, etc), have I come across any kind of reputation / trust judgement, since they are all about natural language understanding and disambiguation tasks”

BERT Algorithm Myths

There is a great deal of confusion and link baiting surrounding BERT. The situation might even be worse than many had predicted.

See also  How to Remove Date Snippets from Search Results?

Here are a few examples to watch out for.

1. BERT means optimizing your site for long tail queries.

It’s not that your site has to be long tail search friendly. BERT is about Google understanding what user’s mean and THEN being able to connect that to more specific information that already exists on your website.

2. BERT’s Effect is Small

There are some who are advancing the idea that this algorithm is not particularly significant. Yet Google is on record stating that this update affects one out of ten English language search queries in the United States of America. Ten percent is a significant amount of search queries.

3. BERT Makes Stop Words Important

The Google announcement used as examples search queries that have their context influenced by the words “to” and “from.” Some SEO articles claimed that this means stop words are more important now.

People are taking that seriously. I saw one SEO bragging he always includes stop words in his article URLs.

4. BERT is the Biggest Update of All Time

It’s been reported in many articles that BERT is one of the biggest updates of all time. That statement is based on a misinterpretation of a press release issued by Google.

This is what the press release stated:

“With the latest advancements from our research team in the science of language understanding–made possible by machine learning–we’re making a significant improvement to how we understand queries, representing the biggest leap forward in the past five years, and one of the biggest leaps forward in the history of Search.”

According to the press release, BERT represents one of the biggest improvements in five years, not of all time.

See also  Google Launches New, Animated Video Series About SEO for Beginners

BERT also represents among the biggest improvements in search of all time. That does not mean it’s the biggest. It means that BERT is among the biggest.

Other candidates in this class of updates could include statistical analysis, the Hummingbird update, Caffeine update and the Panda and Penguin updates. Those were all major updates, as is BERT.

SEO Community and Factual SEO

There is a significant amount of exaggeration and misinformation surrounding BERT. However there is a lively discussion ongoing to keep the exaggerations in check.

This gives me hope that search marketing will keep focused on quality information.

Searchenginejournal.com

SEO

Avoid These 9 Enterprise SEO Reporting Mistakes That Devalue Your Data

Published

on

Avoid These 9 Enterprise SEO Reporting Mistakes That Devalue Your Data


Enterprise SEO can seem slow, expensive, and burdened with process. This is particularly true in reporting, where workflows and deliverables can be extensively detailed and nuanced.

Whether you deliver physical reports or have online reporting, dashboards, or presentations, there’s a lot to talk about.

As SEO professionals, we’re never short on metrics, segments, and ways to fill up paper – or webpages of data.

We have a tendency to throw the kitchen sink out there to justify our efforts, explain the complexity of SEO, and get buy-in.

And despite our best efforts, many of us make reporting mistakes that can actually hinder our enterprise SEO strategy and how it’s perceived by others.

In this article, you’ll learn more about nine common enterprise SEO reporting mistakes that devalue your data and take away from the important opportunities you have to use reporting as a positive way to enhance your strategy and efforts overall.

More importantly, you’ll learn how to solve and avoid them, as well.

1. Not Aligning With Broader KPIs And Goals

So many of my articles start out with goals and that’s because without them, SEO can get off track from the start.

Worse, SEO might end up doing extra work that isn’t necessary or has to be thrown out anyway.

Investing in any area without clear goals or an understanding of how SEO efforts drive toward ultimate marketing or business goals is setting yourself and your team up to fail.

Enterprise SEO can include reporting to a lot of different types of stakeholders. Implementing technical and on-page updates can move slowly – especially if you need to get new content deployed.

Many clients, managers, and executives don’t know or care about the details of SEO.

They care about what it drives. What it needs to drive toward are goals they understand and you want to connect those dots from the start.

Solution: Spend time within SEO and with other channels or stakeholders to define specific KPIs that tie into broader business goals.

2. Lacking Baselines And Benchmarks

Most reporting compares one timeframe to another.

Even with comparisons in place, stakeholders will often ask, “Is that good?” The context of where we started and what impact specific optimizations had is essential.

That means you need to find meaningful milestones for comparison in your reporting.

Whether that means a year-to-date compared to the same timeframe the previous year, or month-over-month, have a reason and justification for it.

Know for sure what the data is showing in terms of trends and performance for your own organization – and how it compares to the marketplace as a whole.

SEO reporting and data is meaningless if it is in a vacuum and lacks context.

Is 1000% traffic growth good? Maybe. But was it bad to start with and we’re still below industry average? Not as impressive.

Solution: Work with key stakeholders to get agreement and buy-in on meaningful milestones, baselines, and benchmarks to use going forward (and backward) in SEO reporting for objectivity.

See also  Are Nofollow Links a Google Ranking Factor?

3. Missing The Customer Journey

When we talk about enterprise SEO, we’re likely managing a large site that is driving toward lead capture, a sales transaction, or maybe even large-scale page views (e.g. publishers).

Yes, there are visitors who will come here and convert on the first visit and within a click or two. Focusing on those visitors alone limits your potential, though.

In an enterprise organization or for an enterprise-level SEO strategy, there could be an untapped wealth of customer journey and conversion funnel data available from others in the organization.

Find the right brand, product, sales, or marketing manager to get it.

This will help you greatly in organizing your reporting showing how SEO is contributing at each stage (or could be in the future).

If you’re simply reporting in aggregate on average position, traffic, and conversions, you’re missing out on an opportunity to tell a bigger story, get deeper into what is happening, and justify SEO strategy needs from others.

Solution: Organize your SEO reporting in a way that matches the known customer journey.

Build the funnel around keywords, topics, and conversion paths so SEO can be measured objectively compared to other channels and sources.

4. Not Separating Keywords By Type

One of the biggest mistakes in enterprise SEO reporting is blending all keywords and intent signals into one metric.

Of course, I’m a big fan of executive summary-style, streamlined KPI reporting.

Just don’t stop there.

Brand terms should rank well on their own if there aren’t SEO issues.

As SEOs, we often don’t have a lot of control over demand and search volume for branded terms.

Why would we want to provide reporting with them blended in with generic terms that are in our specific optimization strategy and plan?

Upward and downward swings in brand traffic can be tied to PR, seasonality, and other demand drivers that we don’t control.

Blending them in with generic and focused SEO strategy terms can tell the wrong inflated or underwhelming story in your reporting.

Solution: Segment performance data between brand and generic keywords, at a minimum.

Go deeper where you can into specific focus topics and in alignment with the customer journey tied to your strategy if possible.

5. Focusing Too Much On Indicator Metrics

I learned early in my career that I didn’t ever want to hear a client or manager say, “That’s all good, so is there ROI?”

We definitely need to track keyword performance, rankings, traffic, and conversions.

That alone is not good enough for enterprise SEO strategies, though. What is converting? What is the ROI on that? Can we justify this level of investment in SEO?

These questions must be answered or no one will want to hear about average position, impressions, or visits.

Starting at the end – the most important metric or business driver that SEO can impact.

See also  Five search reports for ecommerce you can pull now to prep for Q4

Lead with that. Then, where relevant on other pages, tabs, or in deeper conversations, get into the SEO-specific indicator metrics.

That’s how you can keep your executive-level audience engaged.

Solution: Provide an executive summary or lead with the result that came from your amazing solution.

Go deeper into the “how” you got that result in an appendix or separate part of the report.

6. Nerding Out Too Much

I love hearing about how getting a database-driven canonical strategy implemented across 100k product pages solved a year-long issue.

I could talk for hours about those types of successes. But this is what I do.

If your reporting is full of our SEO language and your key audience doesn’t understand or care about it, they’ll completely miss the point.

Lead with outcomes, read your audience, and structure your reporting and communication around what will resonate most with them.

Be sure to take credit for the wins; just make sure those wins and how SEO drove them are actually understood.

Solution: Have others give you feedback and advice on how deep they want you to go technically in reporting. You can always adjust what you’re already doing based on helpful feedback.

Get help on translating terms and metrics if they aren’t resonating with your audience.

7. Lacking A Connection To Broader Strategy

Large organizations have big marketing teams, content efforts, PR, and a lot more.

That’s typically good news for enterprise SEO campaigns.

That means we’re not hurting for content, relationships to drive inbound links, and resources to help us with funnels, modeling, and customer engagement data.

It is easy to want to stick with just core SEO metrics – on reporting what we control.

However, your reporting is a great opportunity to show how content, links, and website technical aspects are helping or hindering overall SEO performance.

If you want more resources, buy-in, or support from content creators, IT, developers, PR, and others, then show the connection between those efforts and your own.

For example, if a PR campaign ended and we have fewer links now, bring that up!

If we have been asking for new or optimized web copy for months and the content writers have focused on other priorities, show the cost of that missed opportunity.

Reporting can be a great way to call attention to opportunities and therefore make the case for resources.

At the end of the day, SEO isn’t an island. Showing data and the real impacts of not getting collaboration can help.

Solution: Find areas where you have great support or need it and highlight those in your reporting.

Tie cause and effect together in your narrative (written or spoken) and emphasize that SEO can’t operate in a silo.

8. Simply Providing “Reports”

Does your enterprise-level SEO reporting platform include a lot of default KPIs and metrics?

Templates and automation are great.

Whether you’re an agency scaling reporting across clients or in-house building your own, having a starting point and data that is aggregated from multiple sources is key.

See also  Top 25 blogging SEO tips for 2022

The challenge is that without customization and tailoring your report to the company, specific baselines/benchmarks, and KPIs that uniquely matter, then you’re providing something that looks and feels generic.

If your strategy is custom-tailored to the brand, then make sure your online or physical reporting reflects that.

Don’t let it look like you just swapped out a logo and plugged in some data sources and that was it.

Solution: Invest time to tailor the deliverable so it is a tool to leverage for communication versus a burden or task to complete.

This could mean customizing the report’s look and feel, changing up the metrics, or considering other methods for sharing the information.

9. All Data And No Insights

This is a mistake that becomes most critical when stakeholders have access to a real-time reporting dashboard, or when we send reports to them via email without a meeting to walk through them.

Go a step further than avoiding the mistake of having a simple or generic report – make sure you’re telling a story!

Data is simply data. It is open to interpretation or frustration without context.

Frame the context. Tie the strategy to the results. Good or bad, you need to be able to articulate what the data means and inspire others to actually care.

Come armed with several key insights and ideas to get a step ahead and make reporting time productive.

When things are performing well, it is easy to show a few percentage increases and to go on your way.

However, in good or bad times, pull out details on what drove the performance, what is working well, what isn’t, and how we can keep or stop doing something to impact performance in the future.

Reporting shouldn’t be disconnected from conversations around strategy and collaboration.

Solution: Create space in documents, presentations, or conversations for sharing insights and smart thinking. Think insights first in your presentation.

Maybe you don’t even have to show the data behind them or the reporting details. That’s a huge win, as you’re talking about things that matter more than the raw numbers that got you there.

Conclusion

Enterprise SEO requires a lot of effort, collaboration, time, and investment. It can all be tanked by reporting mistakes that can have serious consequences.

By not showing the proper value of SEO to an organization, it can get cut or the resources you need can be hard to get.

When lacking context, insights, and leveraging the opportunity to report to your audience, you can lose their attention and make your own work more difficult or scrutinized in ways you don’t want.

Work toward a tailored reporting focus to make it a powerful tool tied back to your strategy and into bigger picture impacts that SEO has on the brand.

More resources:


Featured Image: PROKOPEVA IRINA/Shutterstock





Source link

Continue Reading

SEO

5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve Them

Published

on

5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve Them


Wish your product listings could rank better on search engines?

Feel like your success is as limited as your crawl budget?

Effectively ranking thousands of products, hundreds of categories, and millions of links requires a level of organization that can sometimes feel out of reach.

This is particularly true when the performance of your ecommerce site depends on a limited crawl budget or disconnected teams.

For large ecommerce sites, it’s an immense challenge.

In this post, you’ll find proven solutions for some of the most persistent technical SEO issues plaguing sites like yours. You’ll learn how to tackle issues around crawl budget, site architecture, internal linking, and more that are holding your site’s performance back.

Let’s get to it.

1. Crawl Budget Is Often Too Limited To Provide Actionable Insights

Growing your ecommerce business is great, but it can lead to a massive volume of pages and a disorganized, outdated website structure.

Your company’s incredible growth has likely led to:

  • Extensive SEO crawl budget needs.
  • Lengthy crawling processes.
  • High crawl budget waste from easily-missed, outdated content, such as orphan and zombie pages, that no longer need to be crawled or indexed.
  • Difficult-to-follow reports filled with repetitive fundamental technical errors on millions of pages.
  • Incomplete and segmented crawl data, or partial crawls.

Trying to solve SEO problems using partial crawls isn’t a great idea; you won’t be able to locate all the errors, causing you to make SEO decisions that may do more harm than good.

Whether your crawl budget limitations are from website size or desktop-based crawling tools, you need a solution that allows you to review and understand your full website, as a whole — with no limits.

The Solution: Use Raw Logs Instead Of Crawl Reports

To overcome the issue of slow, limited crawl budgets, we recommend using raw logs instead of crawl reports.

Raw logs give you the power to:

  • Monitor crawling, indexation, and detailed content analysis at a more reasonable price.
  • Understand which pages are impacting your crawl budget and optimize accordingly.
  • Eliminate critical errors right after a product update.
  • Allow you to fix issues before Google bots discover them.
  • Quickly identify pages with 2XX, 3XX, 4XX, and 5XX status codes.
See also  What Is Content Writing? 13 Tips for Creating Amazing Content

 

Screenshot from JetOctopus, November 2021

Using a raw log tool also gives you the exact picture of a site’s SEO efficiency.

You’ll be able to pull reports that show the number of pages in the site structure, the pages getting search bot visits, and the pages getting impressions in SERPs.

This gives you a clearer picture of where structure and crawling issues occur, at any depth.

5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from JetOctopus, November 2021

For example, we can see there are more than 4 million pages in the site structure above.

Only 725,161 are visited by search bots.

And only 29,277 of these pages are ranked and getting impressions.

24,189,025 pages visited by search bots that aren’t even part of the site structure.

What a missed opportunity!

How To Discover & Solve SEO Crawl Issues Faster With Raw Logs

Implement a no-limit SEO analysis tool that can crawl full websites of any size and structure.

Blazing fast, JetOctopus can crawl up to 250 pages per second or 50,000 pages in 5 minutes, in order to help you understand how your crawl budget is affected.

Simply:

  1. Create an account at JetOctopus.
  2. Access the Impact section.
  3. Evaluate your Crawl Ratio and missed pages.

In seconds, you can measure the percentage of SEO-effective pages and know how to improve the situation.

5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from JetOctopus, November 2021

Our Log Analyzer tracks crawl budget, zombie and orphan pages, accessibility errors, areas of crawl deficiency, bot behavior by distance from the index by content size, inbound links, most active pages, and more.

With its effective visual representation, you can boost indexability while optimizing the crawl budget.

5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from JetOctopus, November 2021

How?

Crawl budget optimization is central to any SEO effort and even more so for large websites. Here are a few points to help you get started.

Identify whether your crawl budget is being wasted.

Log file analysis can help you identify the reasons for crawl budget waste.

See also  Are Nofollow Links a Google Ranking Factor?

Visit the ‘Log File Analysis’ section to determine this.

Get rid of error pages. 

Review the site’s crawl through log file analysis to find pages that may have 301, 400, or 500 errors.

Improve crawl efficiency.

Use SEO crawl and log file data to determine the disparities between the crawled and indexed pages. Consider the following to improve crawl efficiency.

  • Make sure the GSC parameter setting is up to date.
  • Check if any important pages are included as non-indexable pages. The data in log files will help you locate them.
  • Add disallow paths in the robots.txt file to save your crawl budget for priority pages.
  • Add relevant noindex and canonical tags to indicate their level of importance to the search bots. However, noindex tags do not work well in the case of multimedia resources, namely videos and PDF files. In such cases, use robots.txt.
  • Look for disallowed pages being crawled by search bots.

2. Managing A Massive Internal Linking Structure Can Be Complicated

Internal linking is one of the best ways you can inform Google of what exists on your website.

When you create links to your products from pages on your site, you give Google a clear path to crawl in order to rank your pages.

Google’s crawlers use a website’s internal linking structure and the anchor text to derive contextual meaning and discover other pages on the site.

5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from SearchEngineJournal.com, November 2021

However, creating a crawl-friendly internal linking structure is tough for large-scale websites.

Keeping up with internally linked products that constantly go in and out of stock isn’t always sustainable on a large ecommerce site.

You need a way to see where deadends happen during a Google crawl.

Why Internal Linking Structure Matters

Google relies on internal linking to help it understand how visitors can quickly and easily navigate through the website.

If your homepage ranks well for a specific keyword, internal links help in distributing PageRank to other, more focused pages throughout the site. This helps those linked pages rank higher.

See also  Google On How To Improve SEO Audits

The Solution: Find Crawl Dead-Ends With Interlinking Structure Efficiency Tools

Our Interlinking Structure Efficiency solves this issue by giving you a clear view of your site’s internal linking health.

  • On the dashboard, go to Ideas -> Structure Efficiency.
  • This screenshot shows the list of directories that are present on the website, the pages in this directory, the percentage of indexable pages, the average number of internal links to a page within this directory, the bot’s behavior here, SERP impressions, and clicks. It clearly reflects SEO efficiency by directories to analyze and multiply the positive experiments.
5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from JetOctopus, November 2021

Check out how our client DOM.RIA Doubled Their Googlebot Visits by experimenting with it.

3. Troubleshooting SEO Issues On JavaScript Websites Is Difficult

JavaScript is the cornerstone of responsive website design, enabling developers to improve interaction and complexity in their applications. This is why large marketplaces like Amazon and eBay use it.

However, JavaScript sites face two issues:

  • Crawlability: JS content limits a crawler’s ability to navigate the website page by page, impacting its indexability.
  • Obtainability: Though a crawler will read a JS page, it cannot figure out what the content pertains to. Thus, they will not be able to rank the pages for the relevant keywords.

As a result, ecommerce webmasters cannot determine which pages are rendered and which aren’t.

The Solution: Use An Advanced Crawler That Can View JavaScript As Googlebot

Traditionally, SEO crawlers weren’t able to crawl JavaScript websites. But JetOctopus is one of the most advanced crawlers, with JavaScript rendering functionality.

In JS Performance, you’ll find insights regarding JavaScript execution – namely First Paint, First Contentful Paint, and Page load – and the time needed to complete all JavaScript requests.

It also shows the JS errors.

Here’s how to put this feature to work for you:

  • Go to JS Performance in the Crawler tab.
5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from JetOctopus, November 2021
  • View your website as Googlebot with JavaScript. This GIF shows the process.
5 Technical SEO Issues On Large Ecommerce Sites & How To Solve ThemScreenshot from JetOctopus, November 2021

4. Few Tools Offer In-Depth Insights For Large Websites

Core Web Vitals and Page Speed are significant technical SEO metrics to be monitored. However, few tools track these page by page.

The Solution: Use One Tool That Gives You True Priority Tasks





Source link

Continue Reading

SEO

Google Shares Advice on Site Migrations

Published

on

Google Shares Advice on Site Migrations


Google published a new video about site migrations. John Mueller offered insights into how Google handles website migrations and how long they can take. The major takeaways are that site migrations can be difficult and that a comprehensive plan needs to be in place before the migration.

The video begins with a question:

“We’re currently going through a site migration and we’d also like to restructure the URLs on the site. Does this impose any risks?”

Migrating a site typically means changing the domain name, sometimes because the company is merged with another one or because the branding changed.

Joining two sites together are the trickiest because you have to choose what URLs will remain and which will be merged into existing pages that are similar.

John Mueller answered:

“Unfortunately, while this may at first sound like a small change within a website, it’s not that simple for search engines.

In particular, search engines like Google store their index on a per-page basis.

So if you change the address or the URL of a page, that page’s data has to be forwarded somehow, otherwise it gets lost.

It doesn’t matter if you’re completely rebuilding a website or if you’re just removing a slash from the end of URLs. These are all essentially site moves.”

John Mueller Offers Site Migration Tips

1. Research the Options and Potential Effects

Site moves can be disruptive so it’s important to plan out the move by mapping one site to another. One way to do it is to divide the two sites into sections and see if sections can map to each other.

See also  Should You Provide Free SEO Writing Samples?

From there it’s a matter of mapping URLs one to one and deciding which URLs cannot be moved to the new site and should resolve to a 404 response, which can be tough if there are links pointing to those pages. Which is why it’s important to plan ahead, thoroughly.

Mueller advised:

“Since these changes take time and have ranking effects, it’s also recommended to consider the timing of when you make a move.”

Screenshot of Google’s John Mueller

2. Create a List of Old and New URLs

This is an important step.

According to John:

“…This tip will help help you to track and check the changes afterward.”

A good practice is to create a spreadsheet of URLs, which can easily be done with Screaming Frog.

Once you’ve got the redirects in place and the new URLs up, you can check the work by uploading the list of the old site structure to Screaming Frog so that it can crawl the URLs.

This is easily done by selecting Mode > List then clicking on the Upload drop down menu tab and selecting the type of file being uploaded.

Screaming Frog will crawl the old URLs in the list and show you which URLs are redirecting to the new URLs and which are not and returning a 404 page not found error response code.

The 404 URLs may be the URLs that didn’t make it over to the new site (if they aren’t the URLs planned on being purposely dropped).

You’ll have to determine if the 404 is the correct response (you meant to do that) or if the URL was unintentionally left out of the site migration and needs to be mapped to a new URL.

See also  Top 25 blogging SEO tips for 2022

3. Implement the Migration

Mueller advised:

“301 redirect all the old URLs to the new ones, also update all internal mentions such as:

  • links
  • forms
  • structured data
  • sitemaps
  • and the Robots.txt file”

4. Monitor the Migration

Mueller advised using Search Console for this:

“Check all pages for the redirect. In Google’s search console report you should see a quick change for the most important pages and then a slower change as our systems reprocess the rest.”

Mueller cautioned that this last part can take months to finish. He’s talked about how determining overall site quality can take months. Google has to basically learn what a site is about, including site quality and to understand where the site fits within the Internet.

John recommended leaving the redirects in place for at least one year.

In my experience, it may be necessary to consider leaving the redirects in place for longer than a year. The reason is because old URLs that have links from other sites pointed at them will become broken links if the redirects are removed.

You can create an outreach to contact sites that are linking to you and ask them to fix the links to point to the changed URLs.

But you have to be aware that doing this kind of outreach can backfire because some sites, for many reasons, may decide to remove the link altogether.

Also, there may be links out there that you don’t know about, so you can never be sure that you had all the inbound links updated. So for that reason, it may be necessary to keep those redirects in place and be ready to update them should some of the URLs change again, to avoid creating chained redirects.

See also  Google Launches New, Animated Video Series About SEO for Beginners

A chain redirect is when an old URL redirects to another old URL which itself redirects to another old URL before it redirects to the final URL. Over the years this can create a chain of redirects which becomes problematic for crawling.

Site Migrations are Tough

As Mueller advised, it’s important to plan ahead. Map similar pages together and be conscious about link equity from inbound links. Site migrations can result in a site losing search presence but it doesn’t have to happen if it’s preceded with a thorough migration plan.

Citation

Watch John Mueller Offer Site Migration Tips





Source link

Continue Reading

DON'T MISS ANY IMPORTANT NEWS!
Subscribe To our Newsletter
We promise not to spam you. Unsubscribe at any time.
Invalid email address

Trending